"viska, lyssna" av Katarina Vallbo

Telefon
0505-17000 (växel)

Telefontider
mån-fre: 7.30-16.30

E-post
kultur.fritid@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
mån-fre: 7.30-16.00

Hitta hit

Postadress
Karlsborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
546 82 Karlsborg

Konstnären Katarina Vallbo bredvid skulpturen & konstverket "viska, lyssna", som föreställer en stol. Verket står vid Vätterns strandkant.

Konstverket "viska, lyssna" av Katarina Vallbo

Plats: Strandvägen, Karlsborg


Under 2021 genomförde Österängens Konsthall projektet ”Rätten till Vättern” tillsammans med kultur- och miljöorganisationer runt hela Vättern, med stöd från Kulturrådet. Projektet resulterade bland annat i två offentliga gestaltningar, varav Katarina Vallbos ”viska, lyssna” är ett, som Karlsborgs kommun fått donerat till sig.

Verket består av tre delar:

– Ett runt bord av ek och kalksten, sjösatt på sex meters djup utanför Hästholmens hamn.

– Fem stolar i ekträ, alla med ett eget unikt uttryck, utplacerade runt sjön i fem kommuner: Hjo, Karlsborg, Vadstena, Ödeshög och Jönköping.

– Ett stort antal mindre stenar, med texten ”Jag lyssnar” ingraverat. Genom att kasta tillbaka en sten i Vättern kan du delta i verket och ingå ett förbund med sjön. (Om du skulle vilja lämna ett löfte till Vättern, så finns dessa stenar att hämta hos infocenter Visit Karlsborg intill broöppningen vid Göta Kanal i Karlsborg)

____________________________________

Invigningen på samtliga platser runt Vättern var fredagen den 10 juni 2022. Den stora invigningen ägde rum på Oset i Huskvarna med medverkan av de fem kommunerna via videolänk, varav Karlsborg var en utav dessa. Du kan se livesändningen av invigningen i efterhand via länken på Österängens konsthalls Facebooksida: https://www.facebook.com/Osterangenskonsthall/

____________________________________

Citat från konstnären Katarina Vallbo kring verket, 2021:

"Vättern är vatten, fiskar, kräftdjur, växter, stenar och en massa andra små organismer som jag inte är bekant med. Vättern är också ett ekosystem som påverkar omgivande djur-, växt-, vatten- och människoliv. Vättern är historia. Det finns relikta arter som funnits i sjön sedan istiden. Vättern är förutsättningar och tragik. Människor, djur och växter har överlevt tack vare Vättern. Människor, djur och växter har omkommit på grund av Vättern. Vättern är skönhet, hinder och hjälpmedel. Uppehållstiden för vattnet i Vättern är ungefär 58-60 år. Sjöns vatten är jämnårigt med mig. I halva mitt liv har jag druckit, och därmed blivit en del av, vatten som har förbindelse med Vättern men vad vet jag om alla de andra som utgör Vättern?

Jag vill bjuda in till ett rundabordssamtal; en möjlighet för dem att jämbördigt uttrycka sina viljor, sina behov och sina önskningar."

Konstnären Katarina Vallbo (f.1963) boende i Hullaryd, Småland har lång erfarenhet av att arbeta med konst i det offentliga rummet. Hon har arbetat för flertal kommuner, regioner samt haft flera uppdrag för Statens Konstråd. Vallbo arbetar ofta med temat relationen mellan människor och djur och hur människans brist på förståelse för andra arter påverkar den relationen. I sin konstnärliga praktik är Vallbo också angelägen om att göra konst som på något sätt även riktar sig till andra arter.

Österängens Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Det är också en mötesplats och ett community center på Österängen i Jönköping. Konsthallen präglas av öppenhet, samarbete och mångfald. Österängens Konsthall drivs av en ideell förening med stöd av bland andra Jönköpings Kommun, Region Jönköpings län och Kulturrådet.


Mer info kring projektet:
https://www.svt.se/.../karins-konst-bjuder-in-till-samtal...
http://osterangenskonsthall.se/ratten-till-vattern.../