Bygglovsprocessen
Telefon
0505-17200
Telefontider
Mån-Fred kl.10.00-12.00
Besöksadress
Storgatan 16,
Postadress
546 82 Karlsborg
Ska du bygga nytt, bygga ut, glasa in din altan, krävs troligtvis ett bygglov eller en anmälan. Du behöver därför ha koll på bygglovsprocessens olika steg.
För att veta om du behöver ansöka om bygglov eller inte finns det en mängd olika saker att ta hänsyn till. Här går vi igenom det mest övergripande.
Vilka förutsättningar finns?
Beroende på vad du ska bygga och vart du bor, bor du inom detaljplaenerat område har du olika förutsättningar för ditt byggprojekt.
Karlsborgs kommuns detaljplaner
Vad ska du bygga?
Beroende på vilken typ av byggprojekt du planerar behövs det olika handlingsunderlag (blanketter och ritningar). Du hittar information om vad som specifikt krävs just för ditt projekt i länken här nedan.
Vad vill du bygga?
Hur ska byggnaden se ut?
Har du en idé om vad du ska bygga gäller det att få ner din vision på papper. Är du osäker på hur man tar fram ritningsunderlag, ta gärna hjälp av någon som ritar åt dig. På så sätt ser du till att ritningarna blir fackmannamässigt gjorda och din ansökan kan behandlas fortare. Kommunen får inte lov att rekommendera någon specifik arkitekt och kan därför inte hjälpa dig med framtagning av ditt ritningsunderlag.
Exempelritnigar
Gamla ritningar
Ska du bygga till eller vill ta del av de ritningar och tidigare lovhandlingar som eventuellt finns på fastigheten kan du höra av dig till bygg@karlsborg.se.
Informera grannarna
Följer dina byggnadsplaner detaljplanen så har du oftast lagen på din sida. Vår erfarenhet är att processen går snabbare om den sökande har pratat med grannarna i ett tidigt skede. Det minskar risken för att bygglovet överklagas. Vi rekomenderar att du lämnar in skriftliga grannemedgivanden då det tydligt visar vad grannarna har gått med på och är lätt att gå tillbaka och titta på.
Behöver du en kontrollansvarig (KA)?
Om en åtgärd kräver bygglov måste du som byggherre i vissa fall anlita en kontrollansvarig för ditt projekt. En kontrollansvarig är din sakkunniga under projektet som också hjälper dig med att se till att rätt kompetens finns och att rätt handlingar skickas in till plan- och byggenheten.
Kontrollansvarige måste vara certifierad och får inte vara släkt eller arbetskamrat till entreprenörer som är kopplade till ditt projekt. Kommunen får inte rekomendera någon kontrollansvarig, du hittar en fullständig lista på kontrollansvariga i Sverige RISES hemsida eller på Kiwas hemsida.
Behövs förhandsbesked?
Om din fastighet ligger utanför detaljplanera område där du planerar att bygga nytt hus eller stycka av en tomt för nybyggnation, behöver du ansöka om förhandsbesked innan du ansöker om bygglov för att få veta om du får bygga på tilltänkt fastighet.
Information om förhandsbesked
Vad behöver jag för kartunderlag?
Innan du skickar in din ansökan behöver du beställa en karta hos kommunen. Beroende på vilken åtgärd du planerar att göra krävs det olika typer av kartor. Är du osäker på vilken karta du behöver för din ansökan, hör av dig till plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Beställning av karta
Handläggningen kommer snabbare igång om du redan från början skickar in korrekt underlag i din ansökan, det vill säga att alla handlingar finns med i det underlag som du skickar in till plan- och byggenheten. Det krävs olika handlingar beroende på vad det är du ska bygga. Bygglovshandläggare har 10 veckor på sig att handlägga ärendet efter ärendet bedöms vara komplett, inte från den dagen du skickat in din ansökan.
Du hittar information här om hur ritningarna ska utformas och lämnas in.
Skicka in din ansökan
Nu kan du ansöka om bygglov och hantera andra bygg- och anmälningsärenden digitalt i vår nya e-tjänst NovaBygg. Genom att använda e-tjänsten får du tillgång till enkla steg- för steganvisningar, du kan följa handläggningen av ditt ärende samt kommunicera med din bygglovshandläggare direkt i e-tjänsten.
NovaBygg - våra digitala e-tjänster.
Prata med Plan-och byggenheten
Har du frågor eller behöver hjälp att ta fram handlingar, ritningar m.m. kontakta plan- och byggenheten så hjälper vi dig.
Telefontider: mån-fre 08.00 -16.00
Tel: 0505-17000
Mail: bygg@karlsborg.se
Ansökan tas emot, registreras och diarienummer tilldelas
När din ansökan är registrerad skickar vi en bekräftelse till dig via mail med information och ett diarienummer som avser just ditt ärende, uppge ditt ärendenummer vid kontakt med plan- och byggenheten.
Är ansökan komplett?
Bygglovshandläggare bedömer om din ansökan innehåller alla handlinhgar som krävs för ditt projekt. Om någon handling saknas eller om någon av handlingarna inte är fackmannamässiga, kontaktas du inom tre veckor.
OBS! Det är från den dagen ansökan fastställs som komplett som handläggningstiden på 10 veckor räknas enligt plan- och bygglagen.
Handläggning
När ärendet är komplett kan ansökan handläggas. Bygglovshandläggaren bedömer om ditt förslag följer planbestämmelserna och om utformningen och placeringen är lämplig för platsen med hänsyn till stads- och landskapsbilden samt natur- och kulturvärdena.
Grannehörande/utskick av remiss
Beroende på hur ditt projekt ser ut kan sakägare komma att behövas höras, med sakägare menas personer som kan komma att påverkas av ditt bygge. En sakägare kan till exempel vara grannar, bostadsrättföreningar, samfälligheter, myndigheter som till exempel vägverket, Försvarsmakten, länsstyrelsen med flera.
Sakägare har rätt att yttra sig om din ansökan innebär att:
- Det blir en avvikelse från detaljplanen eller i områdesbestämmelser.
- Det som ska byggas placeras närmre tomtgräns än 4.5 meter. Detta gäller inte om detaljplanen eller områdesbestämmelsen tillåter placering närmre än 4.5 meter till tomtgräns.
- Det som ska byggas sker utanför detaljplanerat område.
- En remiss måste skickas till annan myndighet. Det kan gälla till exempel av bedömning av möjlighet till enskilt avlopp, solceller, buller med mera.
När alla grundkrav är uppfyllda och eventuella remissvar från sakägare och myndigheter inkommit, kan ett beslut om bygglov fattas. Ett beslut kan innebära en beviljad, avslagen eller avvisad ansökan. Om inga sakägare eller andra myndigheter är emot ditt projekt kan en bygglovshandläggare själv fatta beslutet om att bevilja bygglovet. Om en remissmottagare har haft invändningar mot något i bygglovsansökan eller om ansökan inte kan beviljas/godkännas av handläggare, får du besked om det.
Vad innebär ett beslut om bygglov?
Ett beslut om bygglov är en bekräftelse på att åtgärden som du ansökt om är godkänd eller inte godkänd beroende på om du fått ett beviljat eller avslag på din bygglovsansökan. Beslutet är inte ett besked om att du får börja bygga. För att få påbörja byggnationen krävs det ett startbesked. Läs igenom beslutet om bygglov noga då det är viktigt att du följer de krav som anges i beslutet.
Underrättelse och Kungörelse
I samband med att beslutet skickas till dig får även grannar och andra sakägare en underrättelse om att bygglov har beviljats. Personer som underrättas kan överklaga beslutet inom tre veckor från att de har tagit del av beslutet. Överklagan ska inte skickas direkt till Länsstyrelsen utan skickas till byggnadsnämnden för rättidsprövning, sedan skickar vi vidare överklagan. Inkommer det ingen överklagan inom tre veckor får beslutet laga kraft. Beslutet annonseras (kungörs) också i Post- och inrikes tidningar samma dag som underrättelsen skickas ut.
Alla beslut debiteras
Efter att beslut är fattat kommer du att få en faktura från oss. Vi tar ut en avgift för alla beslut, även avslag och avvisningar. Om vi inte får in efterfrågade kompletteringar inom utsatt tid, avvisar vi din ansökan och tar ut en avgift för utfört arbete. Vi debiterar inte ärenden som återkallats i ett tidigt skede utan först när ärendet har skickats till grannar, sakägare, remitterats eller anmälts till Byggnadsnämnden.
Du som sakägare kan överklaga byggnadsnämndens beslut. Överklagandet skickas till byggnadsnämnden för rättidsprövning, som sedan skickar vidare överklagan till Länsstyrelsen.
Du har tre veckor på dig att överklaga om du har delgivits beslutet och fyra veckor om du har fått kännedom om beslutet genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar. Om ett beslut inte överklagas får det laga kraft efter fyra veckor.
Beslut att inte bevilja startbesked eller slutbesked får enbart överklagas av sökanden. Länsstyrelsens beslut kan i sin tur överklagas till mark- och miljödomstolen. Den sista instansen är Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
När ett beslut fått laga kraft kan det inte längre överklagas.
I beslutet om bygglov får sökande information om att kontakta bygglovshandläggare för att boka in en tid inför ett tekniskt samråd.
Inför det tekniska samrådet ska du skicka in ett förslag till kontrollplan, som du har tagit fram med hjälp av din kontrollansvarig (KA). Kontrollplanen är ett mycket viktigt dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggtiden. Allt detta för att säkerställa kvaliteten på ditt bygge.
På det tekniska samrådet brukar sökanden och kontrollansvarig närvara. Under mötet går man bland annat igenom ritningar, arbetets planering och tillsyns- och kontrollåtgärder. Avsikten med ett tekniskt samråd är att alla inblandade ska få en överblick över vad som kommer att ske, hur det ska utföras, i vilken ordning det kommer att ske och vem som gör vad i processen.
Mötet protokollförs av bygglovshandläggaren som efter samrådet skickar ut protokollet till alla närvarande, i protokollet anges eventuella kompletteringar. Har ingen kontrollansvarig krävts i ärendet behövs inte ett tekniskt samråd.
Kontrollplan
Kontrollplanen beskriver vilka kontroller som ska utföras, vilka intyg och övriga handlingar som ska lämnas in till byggnadsnämnden inför det aktuella projektet. Den utsedda kontrollansvariga hjälper dig att ta fram en kontrollplan för projektet.
Kontrollplanen kan vara allt ifrån mycket enkel och innehålla några enstaka punkter till en mer avancerad kontrollplan med många kontrollpunkter, beroende på omfattningen av byggnationen.
När krävs en kontrollplan?
En kontrollplan krävs för alla lov-och anmälningspliktiga åtgärder. Sökanden ansvarar för att ta fram kontrollplanen, den ska lämnas in i ett så tidigt skede som möjligt - gärna vid ansökningstillfället. Utan kontrollplanen kan inget startbesked lämnas och utan startbesked får inte byggnationen påbörjas.
När eventuella kompletteringar som nämnts i protokollet från det tekniska samrådet är inlämnade kan kontrollplanen fastställas och startbesked ges. Först när du får startbeskedet kan du börja bygga.
För enklare ärenden som inte kräver någon kontrollansvarig kommer beslut om startbesked skrivas i samband med beslut om bygglovet. Kontrollplan krävs alltid.
Börja aldrig utan startbesked!
Det är viktigt att inte påbörja arbetet innan du fått startbesked! Påbörjar du byggnationen innan du fått startbesked kan du bli tvungen att återställa det du har påbörjat eller så tas en sanktionsavgift ut.
Efter byggnationen varit i gång under en tid besöker bygglovshandläggaren byggarbetsplatsen. Under besöket kontrollerar vi att byggnationen följer kontrollplanen och bygglovet. Både sökanden och kontrollansvarig ska delta under besöket. Arbetsplatsbesök sker i de ärenden där man haft ett tekniskt samråd, antal besökt som ska göras bestäms under det tekniska samrådet.
Meddela bygglovshandläggare när din byggnation börjar bli färdig, bygglovshandläggare kallar då till ett slutsamråd. Kallelsen skickas till sökanden och till kontrollansvarig.
Vid slutsamrådet går man bland annat igenom genomförandet av kontrollplanen, eventuella avvikelser, den kontrollansvariges utlåtande och förutsättningar för slutbesked. Efter mötet skickar bygglovshandläggaren ut ett samrådsprotokoll till sökanden och till kontrollansvarig.
OBS! Om inflyttning sker innan slutbesked utfärdats kommer en sanktionsavgift att tas ut.
Sker det alltid ett slutsamråd?
Har ingen kontrollansvarig krävts i ärendet behövs inte heller något slutsamråd. I de fall slutsamråd inte behövs utfärdas slutbeskedet när sökanden har lämnat in kontrollplanen ifylld och signerad samt att handläggaren godkänt kontrollplanen.
När sökanden har visat att alla krav är uppfyllda och lämnat in eventuella relationshandlingar godkänner bygglovshandläggaren hela byggnationen med ett slutbesked.
Du får nu flytta in eller börja använda byggnaden.
Var hittar jag de krav som ska uppfyllas?
Du hittar ställda kraven i bygglovet, kontrollplanen, startbeskedet eller i beslutet om kompletterande villkor.