Energi och klimat

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Illustration med hus, väg, solpaneler och vindkraftverk

I arbetet för att skapa ett hållbart samhälle är energifrågan en viktig del. Dels att minska användningen av energi, att energieffektivisera, men också att styra energianvändningen dit den bäst behövs så att energin används effektivt.

På den här sidan vägleder vi dig in till mer information om vad du kan göra och vad du kan tänka på för att spara energi och på så sätt värna om miljön och klimatet, men också för att spara pengar. 

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.
 
Om du vill rådfråga om något inom energi- och klimatområdet kontakta vår rådgivare Thomas Bengtsson på mejl eller telefon:
 • energiradgivning@karlsborg.se
 • 0705-31 03 24

OBS! Just nu kan det dröja lite extra innan du får återkoppling pga. det höga trycket hos energirådgivaren. Gäller din fråga solceller kan du vända dig till plan- och byggenheten eller hitta information här

 • Om din elräkning - vi reder ut begreppen

  Vad består elräkningen av egentligen? Och varför är den uppdelad på elnät- och elhandelskostnader? Vad kan jag påverka och vilka delar är inte förhandlingsbara? Här reder vi ut begreppen.

 • Solceller

  Det är idag många som funderar på att investera i solceller. Här får du kortfattad information om hu solceller fungerar och råd och vägledning kring placering, olika alternativ och vad du ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.

 • Elda med ved

  Många som har en vedkamin ser idag en möjlighet att spara el genom att elda i högre utsträckning i den än vad som har gjorts tidigare. Men det är viktigt att elda på rätt sätt. Här får du tips och råd kring det samt på alternativ till vedeldning.

 • Luftvärmepumpar - luft/luft

  För dig som idag har direktelvärme är luft/luftvärmepump det mest prisvärda investeringen att göra för att sänka elförbrukningen.

 • Hus med direktverkande el

  När elpriserna stiger ökar behovet av att se över elförbrukningen i det egna hemmet. Det finns en hel del att göra för dig som har ett hus med direktverkande el. Här får du både långsiktiga och kortsiktiga tips och råd.

 • Elberedare för varmvatten

  Alla hus och lägenheter med direktel har en elektrisk varmvattenberedare för att göra varmvatten till bland annat vattenkranarna och duschen. Här får viktig information om vad du behöver tänka på för att ha bra kvalitet på ditt varmvatten och vad du kan göra för att spara.

 • Energiråd till företagare

  Som företagare har du mycket att vinna på att minska elförbrukningen på ditt företag. Här får du några enkla tips på energibesparande åtgärder som bara för med sig små eller inga investeringar, men som kan göra stor skillnad för många företag.

Karlsborgs kommun är en del av "Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om" som är en kraftsamling kring att ställa om till ett klimatsmart samhälle.

Sveriges klimatmål och klimatpolitiska ramverk

 

2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd.

Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Läs allt om klimatmålen och det klimatpolitiska ramverket på Naturvårdsverkets hemsida.