Pernilla - Förskollärare

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Träffa våra medarbetare - förskollärare Pernilla

“Jobbet ändrar sig hela tiden”

Pernilla Dahlqvist är förskollärare på Kvarnbäckens förskola sedan 21 år tillbaka.  

Vad innebär din tjänst?  

Som förskollärare undervisar jag barn mellan 3-6 år. Vi följer läroplanen för förskolan för att förbereda barnen för skolan och se till att alla barn utvecklas. Läroplanen har ändrats mycket sedan jag började som förskollärare, vilket gör att jag hela tiden utvecklas i min roll. Jag vill inte bli en människa som fastnar i gamla mönster och tänker att “så här har det alltid varit och så ska det fortsätta att vara”. 

Hur ser en typisk dag ut?  

Jag är där barnen är! Vi tycker det är viktigt att vara närvarande för att inte missa något av barnens behov. Dagarna som förskollärare ser väldigt olika ut - idag har vi arbetat med språk och igår pratade vi om kroppen. Det finns också rutiner som ska följas varje dag. Till exempel är målet att alla barn ska få höra en saga varje dag, vi har också pedagogisk lunch. En av de största bitarna är konflikthantering och hur man är en bra kompis. Vi vill också stärka barnen som individer och uppmuntrar alla till att ha egna åsikter, inte bara hålla med sina kompisar. Just nu har vi en grupp med starka tjejer, vilket vi tycker är väldigt roligt! 

Vad är det som gör att du trivs med ditt jobb?  

Jag har funderat på att börja jobba i skolan eller utbilda mig vidare till specialpedagog, men så länge jag utvecklas är jag inte klar här. Det bästa är att man får så mycket tillbaka av barnen. Ibland kan 15-20-åringar, som har gått på förskolan, komma fram och hälsa. Då ser man deras utveckling och vet att man faktiskt är en del av den själv. 

Att jobba med språk är något av det roligaste i mitt jobb. Jag kan se en stor förändring i barnens språk nu jämfört med för 20 år sedan. Jag upplever att fler barn idag har svårt att uttala vissa bokstäver jämfört med när jag började jobba som förskollärare. Däremot är barnen idag mycket bättre på engelska redan i tidig ålder och några barn kan till och med skriva och läsa. Jag älskar att få anpassa undervisningen efter individens förutsättningar och behov. För några år sedan fick jag gå en jättebra högskolekurs genom kommunen om hur vi ska hantera flerspråkiga barn.

Vad är det bästa med att jobba i Karlsborgs kommun?  

Eftersom jag gillar att kunna hjälpa barn med speciella behov är jag väldigt nöjd med den stöttning som finns i form av specialpedagoger och talpedagoger. Vi har också fått en uppdatering av våra arbetskläder och numera har vi både skalkläder och vinterjacka som vi är väldigt glada för, eftersom vi vill kunna vara ute i alla väder.