Lägesuppdatering Idas Brygga - Det här är klart inför sommaren

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Kontakter

31 maj 2023

Efter att köpet av tomträtt, byggnader och inventarier från konkursboet efter Idas Brygga i Karlsborg AB blev klart inledde Karlsborgs kommun ett intensivt sökande efter entreprenörer med ambitionen att få igång verksamhet redan till årets sommarsäsong. Nu är det klart för större delen av området.

Kortfattad lägesuppdatering med kartskiss över området - pdf-format

Urvalet baserat på flera krav

Kanalområdet är en central mötesplats för många och kommunen har därför varit mån om att hitta en lösning som kan möta upp olika gruppers behov och önskemål. Det har bland annat handlat om att hitta en mix av företag som sammantaget kan erbjuda ett varierat utbud på området och med de företag som nu är klara för sommaren finns goda möjligheter att det önskemålet uppfylls.

Ett antal andra viktiga kriterier som har vägt tungt i utvärderingen är ekonomisk stabilitet, möjlighet att driva året-runt-verksamhet och att kunna starta igång redan den här sommaren. Men med ett långsiktigt perspektiv för ögonen har det också varit angeläget att hitta entreprenörer som är redo se en fortsättning även efter sommarsäsongen. 

De här är klara

Ett 20-tal företag visade intresse när kommunen gick ut med förfrågan för snart en månad sedan. Utifrån ett antal urvalskriterier som bland annat handlade om ekonomisk stabilitet, varierat utbud och möjlighet att driva året runt-verksamhet, valde kommunen att gå vidare med företagen Luripompa/Tiveds Lanthandel, Weras Glass samt Hamnkrogen i Hjo. 

Luripompa/Tiveds Landhandel

Jocke och Mia Cleryd som idag driver Luripompa och Tiveds Lanthandel i Sannerud kommer att starta en ”systerverksamhet” på området där Skoglunds och Idas Café tidigare fanns. Jocke och Mia beskriver sitt koncept som ”glatt, lekfullt och familjevänligt” och de räknar med att komma i gång med verksamhet i trädgårdsdelen i början av juli. Parallellt med säsongens verksamhet förbereder de för vinbar/deli i det som tidigare var Idas Café.

Weras Glass

Weras Glass kommer precis som det låter bedriva försäljning av glass i ena änden av Skepparhuset. De kommer även ha tillgång till det stora trädäcket som gränsar mot kanalen. Glassförsäljningen är enligt entreprenören ett helhetskoncept där glassen blir en upplevelse i sig, att menyerna ska spegla platsen. Som att njuta av Karlsborg i glassform.

Nya Hamnkrogen

I restaurangbyggnaden där Idas Brygga tidigare låg är det nu klart att Christian och Eugene Laveryd startar upp verksamhet med mat och underhållning för människor att mötas och ha trevligt. De driver sedan tidigare Nya Hamnkrogen i Hjo. Ambitionen är att ha i gång verksamhet redan till det första allsångstillfället med öppet under veckosluten. Ambitionen är att på sikt öka upp öppettiderna mer. 

Inte klart i dagsläget

Gällande Sportbaren och hotelldelen Idas Skepparhus pågår dialog med entreprenörer, men inget är klart i dagsläget.