Volontär Karlsborg bidrar till en riktig Guldplats!

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Växelns öppettider kan avvika i samband med storhelger och sommarens semesterperiod. Information om det hittar du på vår sida kontaktsida som du når via länk högst upp på sidan.

Växelns ordinarie öppettider:
måndag-fredag: 7.30-16.00
lunchstängt 12.00-13.00

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Kommunhusets öppettider:
Måndag-fredag: 8.00-12.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Logotyp Volontär Karlsborg - grön bakgrund

4 maj 2020

Nu lanserar Karlsborgs kommun Volontär Karlsborg - en digital plattform där volontärer och ideella föreningar/offentliga verksamheter kan hitta varandra för specifika uppdrag.

Syftet med Volontär Karlsborg är att skapa lokala meningsfulla sociala möten, för den som är volontär såväl som för mottagaren, och därigenom tillvarata den kunskap, erfarenhet och energi som finns bland invånarna i vår kommun.

En torgplats för uppdrag och frivilliga

Volontär Karlsborg fungerar som ett paraply eller kanske ännu bättre uttryckt, en torgplats för verksamheter som verkar inom den ideella sektorn. Volontär Karlsborg vill bidra till att marknadsföra olika verksamheter, rekrytera frivilliga och på olika sätt lyfta fram värdet av ideellt arbete. Karlsborgs kommun har inspirerats av bland annat Volontärtorget i Skövde och Hjo och skapat denna plattform för Karlsborgs ideella arbete.

Vinsterna med volontärarbete är stora

Att ge av sin tid och sin energi för att hjälpa någon annan är något fundamentalt och djupt medmänskligt. Det en sådan insats ger är svårt att skapa på annat sätt. Det är som att ge en bort en present till någon man tycker om. Både den som får presenten ger presenten blir glada och de i omgivningen som får vara med och uppleva det rycks med och får uppleva känslan.

Nationell överenskommelse

År 2008 skrevs en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och regioner och den ideella sektorn om en ökad samverkan. Grunden till överenskommelsen var att belysa den ideella sektorns betydelsefulla roll i samhället som en central del av samhällsutvecklingen såväl för demokratin som för välfärden.

Utifrån denna bakgrund vill Volontär Karlsborg bredda och stötta frivilliga insatser av och för invånarna i Karlsborg. Vi tror att det bidrar till att göra Karlsborg till en ännu bättre plats.

En riktig Guldplats!

Visste du att...

... forskning visar att frivilliga insatser ger ökad livskvalitet för mottagaren såväl som för givaren (volontären) av insatsen.

Att känna delaktighet och meningsfullhet är viktigt i alla människors liv. Att hjälpa andra och ingå i någon form av socialt sammanhang kan göra skillnad.