Invigning av guldplats vid Stora Djäknasjön

Telefon
0505-17000 (växel)

Besöksadress
Svartfjällsvägen 3

Öppettider
Måndag - Torsdag kl. 07.00 -16.00,
Fredag kl. 07.00 -13.00

Hitta hit

Postadress
546 33 Karlsborg

Kontakter

21 november 2019

En av Karlsborgs många Guldplatser är vindskyddet vid Stora Djäknasjön. Vindskyddet och dess grillplats som är beläget på en höjd med magnifik utsikt över sjön har nu med hjälp av samfinansiering och en arbetsinsats från arbetsmarknadsenheten renoverats.

Vindskyddet byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt på 70-talet och har sedan dess nyttjats av inte minst vandrare och fiskare. Sjön ingår nämligen i Tivedens 8 Fiskekortsjöar som drivs av Hökensås sportfiske i Tidaholm. Man placerar ut ädelfisk från egen odling och säljer sedan fiskekort. Fiskesjöarna är ett populärt besöksmål för människor från flera länder och alla åldrar. Sjön ligger också utmed Djäknarundan som är en av de många populära vandringslederna som finns i Karlsborg.

Taket har renoverats och vindskyddet har fått en ny spis

Åren hade tagit hårt på framför allt taket som kunde konstateras stå i begrepp att rasa in vilket uppmärksammats av flera besökare och på olika sätt nått både kultur och fritidsförvaltningen, Karlsborgs Turism och Hökensås sportfiske. Eftersom "ägandeskapet" för vindskyddet är lite oklart och därigenom vem som ansvarar för underhåll av detsamma beslutade sig alla inblandade parter om att dela på kostnaden. När SLA skrev om arbetsmarknadsenhetens arbete i tidningen hörde Mikael Darheden från Granvik Event av sig och sa att han uppskattade att man skulle göra i ordning vindskyddet och skulle kunna tänka sig en skänka material till en spis. 

Nu har takkonstruktionen bytts ut och man har lagt på korrugerad plåt. Eldstaden har fått en gjuten bottenplatta med cortenstålinläggning, en stor värmereflekterande kåpa och en isolerad skorsten. Arbetat har utförts av arbetsmarknadsenhetens personal under hösten. 

Onsdagen 20 november höll man i all sin enkelhet en invigning där man bjöd personal, finansiärer och representanter från kommunen på lunch i form av grillad korv! Alla lät sig väl smaka och var rörande överens om att det var ett lyckat samarbete och att Djäknasjöns vindskydd är att betrakta som en av Karlsborgs verkliga Guldplatser. Stort tack till alla som bidragit!

Nästa projekt för arbetsmarknadsenheten är att renovera skolskogen i Mölltorp. Behöver du hjälp med en arbetsinsats - hör av dig!

Läs mer om arbetsmarknadsenheten här!