Feriepraktik

Telefon
0505-170 00

Telefontider
Måndag-fredag: 7.30-16.30

E-post
kommun@karlsborg.se

Besöksadress
Storgatan 16
Karlsborg

Öppettider
Måndag-fredag: 7.30-16.00

Hitta hit

Postadress
546 82 Karlsborg

Kontakter

Sommarlovet närmar sig! Visst är det härligt med sovmorgon och lata dagar i solen, men ta också tillfället i akt och prova hur det är att arbeta i kommunen! Vi ordnar feriepraktik för dig som är född 2001, 2002 eller 2003.

Kommunen är en stor arbetsplats där vi har en mängd olika yrken som på olika sätt dagligen arbetar för att alla invånare ska ha en suverän plats att bo på.

Feriepraktik är ett bra sätt att prova hur det är att arbeta i en kommun. Du får nya erfarenheter och möjlighet att knyta kontakter för framtiden. Som feriepraktikant ersätter du inte ordinarie personal, utan är en extra resurs.

För att kunna söka ska du vara född 2001, 2002 eller 2003 och folkbokförd i Karlsborgs kommun. Ungdomar som inte har svenskt personnummer kan tyvärr inte få feriepraktik via Karlsborgs kommun.

Ansök om feriepraktikplats

Du ansöker om feriepraktik digitalt. Information om vilka platser som finns att söka och länk vidare till att göra ansökan hittar i vår webbtjänst för feriepraktikansökan.

Viktiga datum

 • 20 februari-31 mars söker ungdomar feriepraktik
 • Besked om plats senast 3 maj, den som inte fått något erbjudande om feriepraktik blir automatiskt reserv.
 • Under vecka 19 är det avtalsskrivning för alla ungdomar som fått ett erbjudande om feriepraktik. Om avtalet inte skrivs under får du inte arbeta.

Information om perioder

Som feriepraktikant i Karlsborgs kommun arbetar du 3 veckor i någon av våra verksamheter. Arbetstiderna kan variera men du kommer få ett schema i god tid före din feriepraktik startar. 

Veckorna är uppdelade i 3 perioder:

 • Period 1 (17 juni - 5 juli) OBS! Midsommarafton ledig.
 • Särskild period för kommunutvecklare (24 juni - 12 juli)
 • Period 2 (8 juli - 26 juli)

Lön, inkomst och skatt

Lönen

Lönen är 60 kr/timmen inklusive semesterersättning. Lönen betalas ut den 27:e, månaden efter att du gjort din sista arbetsdag. För att lönen ska utbetalas behöver du ha fyllt i din timrapport och lämnat denna till ansvarig på din arbetsplats.

Ob-tillägg

På vissa arbetsplatser kan det vara så att du arbetar kvällar och helger. Då har du rätt att få Ob-tillägg för att du arbetar på obekväm tid. Ob-tillägget står din arbetsplats för. Där man är schemalagd på till exempel kvällstid eller helger ska det utgå Ob-tillägg. Ob-tillägget står arbetsplatsen för.

Ersättningarna för OB ser ur så här:

 • Ob-vardagkväll, måndag-torsdag:19:00-22:00 (21,90 kr/h)
 • Ob -veckoslut, fredag 19:00 till lördag: 22:00 (54,10 kr/h)

Din årsinkomst och skatt

Om du tjänar mindre än 19 670 kr kronor under hela 2019 ska du fylla i ett intyg från Skatteverket och lämna till den du träffar när du skriver på ditt avtal. Att fylla i blanketten innebär att Karlsborgs kommun inte kommer att dra någon skatt på det du tjänar under din feriepraktik.

Viktigt om arbetsförhållande

 • Arbetstid – ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka, maximalt 90 timmar under perioden.
 • Rast - minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete.
 • Ungdomar får ej arbeta söndagar, röda dagar eller helgdagar.
 • Ungdomar får inte arbeta mellan klockan 22:00-06:00.

Om du blir sjuk under din feriepraktik

Om du blir sjuk ringer du till din arbetsplats och meddelar detta. Din handledare fyller i vilka dagar du har varit sjuk i tjänstgöringsrapporten.

Rätten till sjuklön gäller om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd 14 kalenderdagar i följd. Det innebär att från och med dag 15 har man rätt till sjuklön om ovanstående villkor är uppfyllt. Du kan inte jobba in den tiden som du har varit sjuk.