Feriepraktik 2021

Fyra glada barn

Sommarlovet känns långt bort, men snart är vi där! Visst är det härligt med sovmorgon och lata dagar i solen, men passa på och prova hur det är att arbeta i kommunen! Vi ordnar feriepraktik för dig som är mellan 15-17 år.

Kommunen är en stor arbetsplats där vi har en mängd olika yrken som på olika sätt dagligen arbetar för att alla invånare ska ha en bra plats att bo och leva på. Coronaläget har påverkat delar av våra verksamheter mycket och kan komma att påverka även vår möjlighet att erbjuda feriepraktik, men vår förhoppning är att det ska gå att genomföra som tänkt. Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner samt  Arbetsmiljöverkets regelverk och vill uppmärksamma om att snabba förändringar kan behöva ske utifrån det. 

Feriepraktik är ett bra sätt att prova hur det är att arbeta i en kommun. Du får nya erfarenheter och möjlighet att knyta kontakter för framtiden. Som feriepraktikant ersätter du inte ordinarie personal, utan är en extra resurs.

För att kunna söka behöver du vara mellan 15-17 år och folkbokförd i Karlsborgs kommun när du börjar jobba. Ungdomar som inte har svenskt personnummer kan tyvärr inte få feriepraktik via Karlsborgs kommun.

Ansök om feriepraktikplats

Du söker feriepraktik digitalt. Information om vilka platser som finns att söka och länk vidare till att göra ansökan hittar du i vår webbtjänst för feriepraktikansökan 

Viktiga datum

  • Ansökan till feriepraktik är öppen mellan 1 mars - 31 mars.
  • Senast 5 maj får du svar om du har fått en plats. Den som inte fått något erbjudande om feriepraktik blir automatiskt placerad på reservlistan.

Information om perioder

Som feriepraktikant i Karlsborgs kommun arbetar du två eller tre veckor i någon av våra verksamheter. Arbetstiderna kan variera men du kommer få ett schema samtidigt i god tid innan din feriepraktik startar. 

Veckorna är uppdelade i 3 perioder:

  • Period 1 (21 juni - 9 juli) 
  • Period 2 (12 juli - 30 juli)
  • Period Moliden (21 juni - 2 juli, plus 1 utbildningsdag innan)

OBS! Midsommarafton är ledig för alla.

Lön, inkomst och skatt

Lönen

Lönen är 55 kr/timmen exklusive semesterersättning. Lönen betalas ut den 27:e, månaden efter att du gjort din sista arbetsdag. För att lönen ska utbetalas behöver du ha fyllt i din timrapport och lämnat denna till ansvarig på din arbetsplats.

Din årsinkomst och skatt

Om du tjänar mindre än 20 135 kr kronor under hela 2021 ska du fylla i ett intyg från Skatteverket och bifoga när du återsänder ditt anställnigsavtal. Att fylla i blanketten innebär att Karlsborgs kommun inte kommer att dra någon skatt på det du tjänar under din feriepraktik.

Viktigt om arbetsförhållanden

  • Arbetstid – ungdomar får arbeta högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka, maximalt 90 timmar under perioden.
  • Rast - minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete.
  • Ungdomar får ej arbeta söndagar, röda dagar eller helgdagar.
  • Ungdomar får inte arbeta mellan klockan 22:00-06:00.

Om du blir sjuk under din feriepraktik

Om du blir sjuk ringer du till jobbet och meddelar det. Din handledare fyller i vilka dagar du har varit sjuk i din timrapport.

Rätten till sjuklön gäller om den som jobbar har påbörjat anställningen och därefter varit anställd 14 kalenderdagar i följd. Det innebär att från och med dag 15 har man rätt till sjuklön om ovanstående villkor är uppfyllt. Du kan inte jobba in den tiden som du har varit sjuk.