Klara dig själv i 72 timmar

Måndag-fredag: 7.30-16.00

Kontakter

Symbol för 72-timmarskampanjen

Vi har alla ett ansvar för vår egen och vår familjs säkerhet. Vi bör vara förberedda på att kunna klara av en svår situation själva i våra hem under en kortare tid. Sveriges krisberedskap bygger på att vi som är friska ska klara oss själva i minst 72 timmar.

Krisberedskapen i Sverige bygger på att vi alla tar ett gemensamt ansvar om en oväntad allvarlig händelse inträffar, som ger upphov till störningar i samhället eller hotar liv, hälsa, miljö eller byggnader.

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss klarar av det om vi är förberedda på det.

Samhället måste hjälpa utsatta och svaga först

Vi som är starka och friska får räkna med att samhällets resurser till en början kommer att behöva användas för att hjälpa svaga och utsatta människor vid större samhällsstörningar, till exempel ett längre elavbrott.

Tänk efter före

Vid kriser finns det risk för att du och din familj måste klara er utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat. Här hittar du tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.

Det här bör du alltid ha hemma:

• Vattendunkar
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar
  • Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga telefonnummer
  • Husapotek med mediciner och annat som är viktigt för dig
  • Hygienartiklar
  • Pengar (kontanter)

• Vatten

Förutom luft är vatten det mest grundläggande behov som människan har. Vi klarar oss några dagar helt utan vatten men innan dess kommer dock effekterna av vätskebristen att verka nedsättande på vår arbets- och tankeförmågan och göra oss förvirrade, frusna och såklart törstiga.

• Mat

Det går att klara sig väldigt länge utan mat, men blodsockret sjunker och hjärnan kommer inte få tillräckligt med energi och tanke- och reaktionsförmågan kommer att därför att försämras.

• Värme

Om elavbrottet inträffar på årets kalla månader så kommer temperaturen i hemmet att sjunka fort. Eftersom de flesta inte har en egen kamin eller liknande i hemmet behöver man därför hitta andra lösningar för att hålla värmen inomhus.

• Information

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.